Switch-mode strømforsyninger og automatsikringer utgjør grunnlaget i et 24 V DC-system. En konsekvens av funksjonen til disse produktene er at det ofte kan være utfordrende å oppnå selektive utløsningsbetingelser. Løsningen er elektroniske sikringer fra Lütze eller PULS.
Kunnskap
Kortslutningsstrøm og utløsingstid: For eksempel krever en C-sikring på 6 A en kortslutningsstrøm mellom 30–60 A for å utløses i det elektromagnetiske området. Selv ved 30 A vil utløsingstiden fortsatt være over 100 ms. Slike høye strømmer er vanskelige for en strømforsyning å levere.
Ved mindre overbelastninger (1,15 ganger nominell strøm) kan det ta over en time før sikringen termisk løser ut. Den termiske utløsingstiden er den samme uavhengig av sikringens karakteristikk.
Tilkobling til DC-spenninger: De fleste automatsikringer på markedet kan også brukes med DC-spenninger, og termisk sett er det ingen forskjell sammenlignet med AC. Men verdien av den magnetiske utløsningen øker med omtrent 40 prosent, noe som påvirker ytelsen i DC-applikasjoner.
Switch-mode strømforsyninger har i dag ulike egenskaper. Noen har boost- eller effektreservefunksjon, som betyr at strømforsyningen i løpet av en bestemt periode kan levere mer strøm enn den er beregnet for. Med disse funksjonene kan man levere ekstra strøm til applikasjonen for å starte en motor, et varmeelement eller annen enhet med høy innkoblingsstrøm eller startstrøm.
Eksempel 1: Her brukes en stor strømforsyningsenhet for at automatsikringen skal løse ut om noe skulle skje. Strømforsyningen har stor kapasitet og vil ikke bruke sin fulle kapasitet under normal drift, noe som fører til unødvendig varme. QS20.241 har 150 % boostkraft i 4 sekunder, men har bare en toppeffektivitet på 94 %.
Eksempel 2: Her benyttes en mindre strømforsyning tilpasset for å kunne drive motoren, og kablene og motor sikres med en elektronisk sikring. På denne måten får vi maksimal kapasitet fra aggregatet og reduserer dermed varmeutvikling, innkjøpskostnad og plassbehov i el-tavlen. CP10.241 har en effektreserve på 120 %, noe som gjør at den kan levere 12 A og litt mer, avhengig av omgivelsestemperaturen.
Styreskap er både kostbare å kjøpe og vedlikeholde. Med mindre effekttap genereres mindre varme, noe som gir lengre levetid for produktene i skapet. Samtidig trenger ikke viftene å jobbe like mye. På denne måten kan du spare både miljøet og kostnadene ved å velge riktig type strømforsyning, i stedet for bare å gå for den største og billigste på markedet.
Dette, kombinert med våre elektroniske sikringer, utgjør en bærekraftig løsning. Våre leverandører benytter karakteristikker som ligner på en automatsikring, men med forbedrede funksjoner. Disse sikringene har en innebygd prosessor som kan analysere spenningen i forhold til strømmen og avgjøre om økt strøm skyldes en kortslutning eller en overbelastning. Dette gjør at våre e-sikringer kan oppdage en kortslutning på en kabel på opptil 200 meter med en tverrsnitt på 1,5 mm² på under ett sekund. Takket være dette kan vi bruke 1,5 mm² kabel i en krets som ellers ville krevd 2,5 mm² eller 4 mm² ved bruk av en tradisjonell automatsikring.
Med de gode egenskapene til elektroniske sikringer kan mindre strømforsyninger brukes, noe som gir en optimal utnyttelse av virkningsgraden. Dette resulterer i lavere energikostnader, redusert behov for vedlikehold, lavere CO₂-utslipp og mindre plassbehov i styreskap. I tillegg bidrar mindre strømforsyninger til mer bærekraftig transport, siden de tar opp mindre plass på lastepaller under frakt. Dette gjør det mulig å optimalisere transporten, redusere miljøpåvirkningen og øke effektiviteten i logistikkprosessen. Med sine lette og kompakte design utmerker disse strømforsyningene seg som et bærekraftig og effektivt valg.
Axel, produktansvarlig på OEM Automatic AB i Sverige
Ved å bruke moderne teknologier som PULS switch-mode strømforsyninger og elektroniske sikringer, kan du skape strømsystemer som er mer pålitelige, ressurseffektive og bærekraftige på lang sikt.
3 grunner til at disse løsningene bidrar til en mer bærekraftig strømforsyning:
Joachim Bjelland